About Me

My photo

Ibu kepada 4 putera dan 2 puteri, cahayamata bersama-sama Ustaz Norawi Endut. Kini kami menetap di Besut. Pernah bertugas sebagai Pensyarah UiTM Kuala Terengganu manakala suami pernah bertugas di Putrajaya. Sekian lama tinggal berjauhan, saya nekad meninggalkan halaman di Kuala Terengganu untuk mengikut suami yang bertukar ke sini. Dunia baru sebagai suri rumah sepenuh masa di sebuah daerah baru...
Blog  :  http://nolizawatimohdsaad.blogspot.com/ 
Emel :  nolizawatimohdsaad@gmail.com,
FB     :  https://www.facebook.com/notie.saad           
https://www.facebook.com/nolizawati.mohdsaad

Google+ Followers

Friday, 25 October 2013

Promosi hangat sehingga akhir Oktober

Sumber : http://naufalsayang.blogspot.com/

Promosi 1 
RM 100 (beli 2 percuma 1)
Berminat, boleh hubungi saya nolizawatimohdsaad@gmail.com







 
Promosi 2
Daftar kelas, percuma e-book

Berminat, boleh hubungi saya nolizawatimohdsaad@gmail.com

Kandungan e-book

Bab   1 :  101 Idea Home-Based Bisnes
Bab   2 :  Mula Bisnes Tanpa Modal
Bab   3 :  Rancang, Sasar Matlamat
Bab   4 :  Strategi Pemasaran Online
Bab   5 :  Strategi Pemasaran Offline
Bab   6 :  Operasi Dari Rumah
Bab   7 :  Khidmat pelanggan Online
Bab   8 :  Produk Digital vs Produk Fizikal
Bab   9 :  Strategi Pemasaran Gaya Rasulullah
Bab 10:  Rahsia Bisnes Siti Khadijah
Bab  11:  Pengalaman Usahawan Sukses


Promosi sah sehingga
31 Oktober 2013

Selamat merebut peluang keemasan...





Wednesday, 23 October 2013

Giveaway Jom Menang


KLIK BANNER UNTUK JOIN

HADIAH:
i) 1 set perfume bernilai RM120.00
ii) Ankle bracelet + Shawl + Wallet + CD Pocket + Cellphone Jewellery Sticker
iii) Ankle bracelet + Shawl + Wallet + CD Pocket + Cellphone Jewellery Sticker
iv) Ankle bracelet + Shawl + Wallet + CD Pocket + Keychain

Hadiah ditaja oleh Loveperfume & Yumida


TAMAT: 9 NOVEMBER 2013

Monday, 21 October 2013

Segmen 12 Jam Bloglist #5 Mialiana.com


Pencarian bloglist bagi bulan November dan Disember 2013 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 21 Oktober 2013, iaitu tepat jam 11.30 pagi sehingga 11.30 malam nanti. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 12 Jam Bloglist #5 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?

15 blog yang bertuah akan dipilih oleh random.org dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga.

tunggu apa lagi... jom support Mia Liana ya...

Sunday, 20 October 2013

Blog sebagai rakan ilmu

Kita sudah biasa mendengar ramai orang menyebut buku sebagai teman. Teman ketika sunyi, teman dalam perjalanan, teman di mana saja, teman ilmu yang sentiasa di sisi. 

Al-Quran juga begitu. Lebih dari teman, petunjuk dan segala. Al-Quran juga buku, kitab yang diwahyukan. Pemiliknya Penulis Qalam Yang Agung. Helaiannya wajib diselak dan diamal. Bacaan harian, penambah amal, pemangkin ibadah.

Blog juga ibarat buku. Blog juga boleh menjadi teman. Teman di mana sahaja, tidak kira masa. Teman dan rakan ilmu. Ilmu yang dikongsi oleh ramai blogger (penulis blog).

Hikmah Perkongsian Ilmu

Dengan gadget (alat) yang cuma 1, bermacam ilmu dan kisah boleh di bawa. Berjuta tajuk hanya dalam 1. Tidak seperti buku yang perlu dikendong berat. Siapa yang rajin dia yang dapat.

Alam bacaan bertambah ceria. Alam ilmu luas berkembang. Blog menjadi rakan ilmu yang mesra. Ada warna dan ada rasa. Pembaca memilih mengikut citarasa. Berkelana di dunia maya. Dunianya luas, jauh tapi dekat. Dekatnya sehingga hampir menidakkan insan di sisi.

Seorang rakan bersuara, "Keluar makan bersama, tetapi masing-masing sibuk dengan dunianya". Tiada bualan mesra di meja makan. "Lebih baik angkat kaki!". Hilang nikmat berkawan. Gadget (alat) dan isinya menjadi pemisah.

Semoga walau siapa kita, sebagai rakan atau saudara (terutamanya ahli keluarga terdekat), dunia maya di alam blogging (berblog) tidak menjadi pemisah. Blog bukan pemisah. Blog tetap rakan ilmu. Kita tetap mesra bersama rakan dan keluarga di alam nyata. 

Sama ada sebagai penulis atau pembaca blog, kita tetap sama. Ada hukum yang kita patuh, ada adab yang kita ikut. Di mana bumi dipijak, di situ langit kita junjung. Walaupun berblog di dunia maya, dunia zahir tetap dirai. 

Selamat berblog. 
Selamat berbahagia.


Tuesday, 8 October 2013

Tulislah lagi dan lagi...

Saya teruja membaca catatan seorang Editor. Kisah yang menggamit hati dan perasaan. Apabila doa dimakbulkan - Nuri Supian.



Benarlah bakat adalah Anugerah Allah. Segalanya adalah Anugerah Allah. Doa penghubungnya.
 
Sesiapa sahaja boleh menulis. Kita menulis, mereka menulis. Tapi, siapa yang baca? 

Tidak mengapa tiada yang baca pada hari ini. Kita sendiri mungkin pernah terjumpa artikel-artikel yang diperlukan hanya setelah dicari. 

Carian di dunia maya tanpa sempadan memudahkan urusan. Sekali terjumpa, syukur pada Tuhan, Allah yang Memberi. Terasa nikmatnya. Padahal sebelum ini, kita sendiri tidak pernah sedar kewujudan catatan berharga tersebut. 


Terima kasih kepada yang sudi menulis. Apatah lagi sudi pula berkongsi dengan semua. Mungkin kita bukan penulis blog, tetapi kita pembaca blog. Pembaca juga menyumbang. Memberi semangat kepada yang menulis walau datangnya tidak disedari. Namun dia tetap tetamu.

Tidak kurang juga yang berkata, "Alah, tiada masa la nak menulis-nulis ni, lagi la nak berblog-blog ....".

Di zaman teknologi yang kian canggih, kemudahan menulis di mana-mana. Tekan sahaja aksara. Di dalam kereta pun boleh... (Jangan sambil bawa kereta, sudah..). 

Ada juga yang bersungut "Tak suka la blog-blog ni...berkomunikasi dengan orang yang tidak kenal." Terpulang kepada pendapat masing-masing. 

Bagi yang menulis dan membaca, pasti ada masa yang telah diluang. Masa lebih dihargai daripada membiarkan berlalu begitu sahaja. Ada perkara yang lebih bermanfaat untuk dilakukan. Boleh buat dua kerja dalam satu masa. 

Sambil menulis sambil membaca. Orang yang sedang membaca tidak semestinya sedang menulis. Orang menulis, semestinya membaca apa yang sedang ditulis.


Sambil menyelam, sambil minum air. Kita buat kita dapat.
Selamat menulis.
Selamat membaca...

Monday, 7 October 2013

Komuniti blogger yang mesra

Alhamdulillah, blogger (penulis blog) mempunyai dunia blog yang sangat luas. 

Kelab Blogger Belia ada, Kelab Blogger Malaysia pun ada...Macam-macam kelab ada... Banyak kelab, banyak ilmu...

Kelab Blogger Belia

Rakan blog yang ramai dan saling bantu-membantu. Sungguh meriah. 

Terima kasih kepada semua blogger (penulis blog) yang baik hati. Saling berkunjung-kunjungan, meninggalkan komen-komen membina. 

Tidak kurang juga yang menjadi silent reader (pembaca senyap..betul ke istilah ni.. he he..) Semoga ada manfaatnya...

Peminat-peminat blog juga ramai. Pelbagai blog menjadi pilihan. Hanya sekali tekan, berpuluh senarai blog yang tersenarai. Pilihan di tangan kita...Pilihan yang tepat menenangkan hati dan perasaan.



Kat tepi tu ada ye...he he
Semoga bahagia dan membahagiakan....


Sunday, 6 October 2013

Memanfaatkan peluang berblog

Harimau mati meninggalkan belang, manusia mati meninggalkan nama. 

Blogger (penulis blog) meninggal akan meninggalkan blog-blog yang beraneka macam. Kita tidak tahu bila masanya saat kita, justeru peluang yang ada perlu digunakan sebaik mungkin untuk memanfaatkan blog sebaik-baiknya. 

Biarpun kita mungkin tidak mampu meraih banyak pahala kerana blog kita bukannya blog pak-pak ustaz atau ustazah yang memberikan ilmu & tazkirah, tapi biarlah blog kita tidak menyumbang atau berkongsi dosa. Apa yang kita paparkan bukan sahaja menjaga kepentingan diri kita tetapi orang lain juga dari segi maruah, aurat, rahsia dan keaibannya. 

Setiapnya akan memberi kesan dalam kehidupan kita semua. Bukan sahaja di dunia tetapi yang lebih mengesankan ialah akhirat yang tidak akan membawa kita kembali ke sini untuk membuat sebarang pembetulan.

Lebih baik lagi, sekiranya ada sedikit ilmu yang bermanfaat samada ilmu dunia atau ilmu akhirat yang boleh ditinggalkan untuk dikongsi. Setidak-tidaknya mengalir juga pahala amal jariah. Sedikit yang ikhlas asal bermanfaat. Kita bukan orang agama(ustaz/h) tetapi biarlah kita juga menjadi insan beragama. Yang baik dibuat, yang salah dijauhi....

Saya terjumpa sebuah blog yang amat menyentuh hati saya. Semoga arwah Nafastari damai di sana. Pahala mengalir berterusan buat beliau. Al-fatihah buatnya dan doa yang baik-baik untuk blog dan insan yang ditinggalkannya.
 



Selain daripada blog yang ditinggal, beliau juga sempat meninggalkan penulisan beliau yang telah dibukukan. Diari Seorang Diplomat-Hikmah yang tersirat. Sangat bermanfaat. Ya Allah, semoga hasil penulisan beliau menjadi sumber pahala yang tidak pernah kering baginya di alam sana. (nota : buku ini turut dijadikan hadiah oleh http://kasihlestariabadi.blogspot.com kepada pemenang  September Giveaway By KasihLestariAbadi .)

Semoga pahala juga buat yang menyebarkan buku tersebut... 


nota:
Arwah terlibat dengan kemalangan maut setelah terlangar kuda di Kilometer 38, Jalan Kuala Terengganu - Permaisuri, dekat Kampung Rhu Tapai, Merang pada 2011 (sumber : metro).
PERMAISURI: Kejutan kecil untuk keluarga yang dirancang seorang petugas Kedutaan Malaysia di Pakistan dengan tidak memberitahu kepulangannya ke tanah air bertukar menjadi kejutan besar apabila dia terbunuh dalam perjalanan ke rumah orang tuanya selepas kereta dipandunya melanggar seekor kuda....link




Saturday, 5 October 2013

Alhamdulillah, menang...

Syukur padaMu Ya Allah, kemenangan berpihak juga kepada "Apa ada pada BLOG". 








No giliran 108 telah mendapat tempat ke 15 dengan hadiah Shawl C dalam  September Giveaway By KasihLestariAbadi 

Sila klik pada banner





 

 

 Terima kasih tidak terhingga diucapkan kepada Pihak Penganjur http://kasihlestariabadi.blogspot.com

 

 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...